Zwarte peper is wereldwijd een van de meest gebruikte specerijen. Als smaakmaker is het gebruik vanouds wijdverbreid. Daarnaast wordt het veelvuldig gebruikt om de spijsvertering te versterken. Aan Piperine –het spul dat de zwarte (kampot) peper de hete smaaksensatie geeft- wordt een reeks van gezondheidbevorderende eigenschappen toegedicht. Die eigenschappen variëren van bloedcirculatiebevorderend en ontstekingremmend, tot het stimuleren van de spijsverteringssappen en -enzymen. Voor het beste resultaat, zowel culinair als gezondheidondersteunend, wordt de zwarte peperkorrel het beste vers gemalen of gekraakt. Let wel: het eventueel gebruik van zwarte peper kan en mag niet gebeuren als vervanger van door de arts voorgeschreven therapie. Het moet worden gezien als een supplement bij je voeding. Als je het als zodanig wil gaan gebruiken, vraag dan eerst even advies aan je (huis)arts.

Diaree

In India en Africa wordt zwarte peper traditioneel gebruikt als een probaat middel bij acute diaree. Volgens een publicatie in “Planta Medica (2001)”  hebben proeven met muizen uitgewezen dat zwarte peper een significante diaree remmende werking heeft. Hoewel de proeven het oude volksgebruik om zwarte peper te gebruiken, positief lijken te onderschrijven, is klinisch onderzoek met proefpersonen nodig om harde conclusies te mogen trekken

Maagzuur

Als uit medisch onderzoek blijkt dat het niveau van je maagzuurte laag is, waardoor mogelijkerwijze je voedsel niet goed wordt afgebroken en je een slechte opname hebt van noodzakelijlke voedingstoffen, dan kan het gebruik van zwarte peper wellicht soelaas bieden. Aldus de uitkomsten van onderzoek zoals gepubliceerd  in "The African Journal of Medicine and Medical Sciences ( 2002)”.

Onderzoekers aan de universiteit van Port Harcourt hebben ontdekt dat piperine een significant positief effect heeft op de maagzuursecretie van ratten.

Het eten van zwarte peper in de maaltijd, kan het vermogen van je lichaam om voedsel af te breken en te verteren, verbeteren. Wees echter voorzichtig als je last hebt van opstotend maagzuur of een maagzweer. Raadpleeg eerst een arts en gebruik zwarte peper sowieso met mate.

Absorptie

Het tot je nemen van zwarte peper verhoogt de opname van voedingsstoffen, plantaardige supplementen en medicijnen. Volgens een publicatie in “Critical Reviews of Food Science and Nutrition (2007)“ verhoogt zwarte peper de opname van voedingsmiddelen en medicijnen via het darmkanaal.

Enzymen

In 2000 publiceerde  “Die Nahrung” een onderzoek van het Central Food Technological Research Institute in India. Ratten die piperine toegediend kregen hadden een verhoogde productie van spijsverteringsenzymen. Onderzoekers concludeerden dat zwarte peper een van de specerijen is die een positief effect hebben op spijsverteringsenzymen van de pancreas.

Veilig gebruik

Zwarte peper wordt alom als veilig beschouwd. Bij sommige mensen kan een irritatie van de slijmvliezen van de luchtwegen of het spijsverteringskanaal optreden. Als deze irritatie of andere ongemakken zich voordoen na het eten van zwarte peper, dan wordt aangeraden om het nuttigen te stoppen. Als je medicijnen gebruikt, raadpleeg dan eerst een arts om jezelf te vergewissen dat de combinatie met zwarte peper geen schade toebrengt aan je gezondheid.

 

Het artikel hierboven is een vrije vertaling van het de tekst zoals te vinden op: http://www.livestrong.com/article/507857-black-pepper-digestion/ Daar zijn ook de verwijzingen naar de achterliggende literatuur te vinden.

 

Reacties