Abonneren

Abonneer je gratis voor Kampot peper recepten en nieuwtjes 

INFORMATIE OVER DE KAMPOT PEPER
De fijnste peper komt uit Kampot en Kep (Cambodja)

Reeds in de dertiende eeuw weten de Chinezen dat de heuvels in het Zuidwesten van het huidige Cambodja (Kampot) uitermate geschikt zijn om peperbessen te telen. Het biedt de ideale combinatie van microklimaat en grondsoorten om peperkorrels te produceren met een uitermate exquise geur- en smaakboeket. 

In 2012 zei Michael Laiskonis (executive pastry chef van Le Bernardin te New York) in Time het volgende over Kampot peper: “Kampot pepper has a certain sweetness to it rather than straightforward heat.” Laiskonis gebruikt de peper als smaakmaker in een grote diversiteit aan gerechten. Van ijs tot een geitenkaasmousse (Time: 16 januari 2012).

Maar ook in de vorige eeuw wist de haute cuisine deze delicate peperkorrel goed te waarderen, waaronder Paul Bocuse (!!!). In 1975 was dat voor de Rode Khmer reden om deze oude pepercultuur te laten vernietigen en de handel te verbieden.

Gelukkig is de Rode Khmer al een tijdje niet meer aan de macht. Rond de eeuwwisseling is men weer begonnen deze peperkorrel te telen. Gebruikmakend van traditionele landbouwmethoden (zonder pesticiden of kunstmest) wordt nu weer een ongeëvenaarde peperkorrel geproduceerd. Inmiddels heeft het geresulteerd in een Beschermde Geografische Aanduiding. Terecht dat Kampot peperkorrels ook wel de Champagne onder de peperkorrels worden genoemd.

De peper boeren in Kampot en Kep drogen hun peper in de zon. Hierdoor blijft de natuurlijke smaak behouden en bovendien is het ook nog eens een milieuvriendelijke methode.

Kampot peper is een biologisch geteelde peperkorrel van de soort piper nigrum (familie Piperaceae). De peperkorrels staan bekend om hun exquise geur, aroma en smaak.

Sedert 2009 heeft Kampot peper van de World Trade Association de BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) gekregen Ook wel bekend onder de noemer PGI (Protected Geografical Indication)


Zwarte Kampot peper

Zwarte Kampot peper ontstaat door het plukken van de jonge groene peperbessen en ze te drogen in de zon. Het vliesje rond de bes kleurt zwart. De zwarte peperkorrels  hebben een sterk en delicaat aroma. De smaak –die kan variëren van intens gekruid tot mild zoet- doet een vermoeden rijzen van bloesem, eucalyptus en pepermunt.

Rode Kampot peper

De rode Kampot peper ontstaat door het pukken van de rijpe rode peperbessen en ze te drogen in de zon. De smaak van de rode peperkorrels is in eerste instantie zacht met een geur van bloesem, anijs en noten, gevolgd door een intense volle smaak die de smaakpapillen en reukzin ten volle prikkelt. De rode peper gaat goed samen met wild, salade (dressings) en ook met de zachte smaak van vanille, chocolade ijs en zelfs met appelstroop op een goede snee roggebrood

 Witte Kampot peper

Door de rode Kampor peperbessen enige tijd in schoon en stromend water te leggen, laat het vliesje rond de peperbes los en kan het handmatig worden verwijderd. Door de peperbessen vervolgens in de zon te drogen ontstaat witte Kampot peper. Het exquise aroma van de witte Kampot peperkorrels is een van citrusvruchten en bloesem.  De witte Kampot peper biedt een heerlijke aanvulling op de smaak van wit vlees of een goed stuk vis zoals tarbot.